Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bunu biliyormuydunuz hızlı kilo vermek için yapılan bazı hatalar kalp sağlığımızı bozuyor!
Hızlı kilo vermeyi hedefleyen diyetler, sağlık açısından birçok tehlikeyi de beraberinde getirebiliyor. Özellikle tek tip beslenmenin uygulandığı ya da uzun süren açlıkların yaşandığı diyetler kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkiye sahip. Ayda 10 kilo vermeyi bile vadeden bu beslenme programları metabolizmayı tam anlamıyla alt üst ediyor, tansiyon düşüklüğüne, kan şekerinde düzensizliğe, elektrolit (sodyum, potasyum) dengesinde bozukluğa, baygınlıklara ve kalp sorunlarına neden olabiliyor. Diyetin yanı sıra kış ayları boyunca hareketsiz kalan kişilerin zayıflama uğruna hızlı bir tempoda egzersize başlamaları da kalbi yorabiliyor.

Diyet yaparken işte kalp sağlığını bozan 5 hata

*Uzun süreli açlıklar tansiyonda ve kan şekerinde dalgalanmalara neden oluyor
Kısa süre içerisinde fazla kilo vermek isteyenlerin yaptığı en önemli hatalardan biri de şok diyetler. Bu diyetlerde uzun süreler aç kalınıyor ve öğünlerdeki yemek miktarları çok az oluyor. Öğün atlayarak yapılan diyetlerde ilk olarak metabolizma bu durumdan etkileniyor. Tansiyonda ani düşüşler ve kan şekerinde düzensizlikler meydana geliyor. Bu durumu takiben de aşırı halsizlik, baygınlık gibi sorunlar yaşanabiliyor.
*Şok diyetleri bırakınca hızlı bir şekilde alınan kilolar, şeker hastalığı riskini artırıyor
Şok diyetlerle verilen kilolar genellikle çok hızlı bir şekilde geri alınıyor. Yaza zayıf girmek sağlansa da sonbaharda diyetin bırakılmasıyla birlikte kilolar verilenden daha hızlı bir şekilde alınıyor. Ani kilo vermek ve ardından hızlı bir şekilde almak insülin direncine yol açarak şeker metabolizmasında dalgalanmalara neden olabiliyor. Bu tür dalgalanmalar da kişinin ileride şeker hastalığına yakalanma riskini artırıyor.
*Ani kilo alıp vermek kalp krizi riskini artırıyor
Beslenme düzeninde yapılan ani değişiklikler, kolesterol profilinde de dalgalanmalar yaşanmasına neden oluyor. Kısa sürede % 10 veya daha fazla kilo artışı olan orta yaşlı bireylerde ilerleyen yıllarda kalp krizi riskinin arttığı gözlemleniyor.
*Protein diyetleri, kolesterol dengesini bozabiliyor
Son zamanlarda sıklıkla tercih edilen tek tip beslenmenin uygulandığı diyetler ilk etapta hızlı kilo vermeyi
sağlıyor. Ancak uzun süre yapıldığında vücutta pek çok dengenin alt üst olmasına neden olabiliyor. Sadece proteinden zengin gıdaların alınması kolesterol profilini olumsuz etkileyebiliyor. Hayvansal gıdaların sık olarak tüketilmesi kolesterol ve doymuş yağ oranını artırıyor. Bu diyetlerle kilo kaybı yaşansa da kişilerin kötü kolesterol düzeyleri artıp, iyi huylu kolesterol düzeylerinde düşüş yaşanıyor. Ayrıca fazla protein alımının diyabet riskini artırdığı yakın zamanda açıklanan çalışmalar ile gösteriliyor.
*Spora aniden yüklenmek kalp krizi riskini artırıyor
Bütün bir kış boyunca hareketsiz kalanların bahar aylarında zayıflamak için spora başlaması ve vücuda hızlı bir şekilde yüklenmesi kalp krizine bile neden olabiliyor. Özellikle 40 yaşın üzerindeki bireylerde tansiyon ve kolesterol yüksekliği gibi sorunlar da yaşanıyorsa spora başlamadan önce mutlaka bir kardiyoloji hekimine muayene olmaları öneriliyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar