Peygamber Devesinin Özellikleri Nelerdir?

Görüntüsüyle adeta çekirgeye benzeyen peygamberdevesi, hamam böcekleri ile aynı familyaya mensup canlılardır. Sıcak ve tropik bölgelerde yaşamayı seven peygamberdevesi, yaşamını kendisinden küçük olan böcekleri yiyerek sürdürmektedir. Oldukça yavaş hareket eden peygamberdevesi, tehlikede olduğunu hissettiği an oldukça hızlı hareket edebilmektedir.
Peygamber Devesinin Özellikleri Nelerdir?
Peygamberdevesi, yeryüzünde yaşayan canlılar arasında en değişik üreme sistemine sahip olan canlıdır. Öyle ki; dişi olan peygamberdevesi, seksüel yamyamlık özelliğine sahip olduğu için çiftleşme esnasında erkek peygamberdevesini yemektedir fakat buna rağmen erkek peygamberdevesinin kafası kopsa da çiftleşme özelliği devam edebilmektedir. 200’e yakın yumurtayı kapsüle yerleştiren dişi peygamberdevesi, bu sayede yumurtalarını hem saldırılardan hem de olumsuz hava koşullarından koruyabilmektedir. Bu yumurtalardan çıkan peygamberdevesi yavrularına ise “Nimf” adı verilmektedir.

Peygamber Devesinin Fiziksel Özellikleri

Peygamberdevesinin vücudu; oldukça uzun olan üç bacaktan meydana gelmektedir. Bacaklarının altı dikenli olan peygamberdevesi, bu dikenlerini avlanma sırasında avlarını etkisiz hale getirmek amacıyla kullanmaktadır. Ortalama olarak boyu 13 santimetreye kadar uzayan peygamberdevesinin boyları erkek ve dişilerde farklılık arz etmektedir. Herhangi bir tehlike anında kamufle olmayı çok iyi bilen peygamber devesi, dal ve yaprak rengine bürünerek bu özelliği sayesinde bitkiler arasında kendisini saklayabilmektedir.

Bitkiler arasında kamufle olabilen peygamber devesi, kamufle becerisini özellikle avlanırken kullanmaktadır. Eğer kendisini tehlikede ve savunmasız hissederse bu gibi durumlarda kancalarını ayaklarının altındaki dikenleri çıkartarak hazır beklemektedir. Bu özelliği sayesinde kendisini rahatlıkla tehlikelere karşı korumaktadır.

Peygamber Devesinin Beslenme Özellikleri

Peygamberdevesi de tıpkı yeryüzünde yaşayan diğer canlılar gibi yaşamını devam ettirebilmek için beslenme ihtiyacı duyar ve bunun içinde kendisinden küçük olan böcekleri avlar. Genellikle hamam böceği, sinek ve karınca gibi canlılarla beslenen peygamberdevesi; nadir de olsa çok aç kaldığında zorunluluktan kendi türlerine de saldırabilmektedir.

Sinek, hamam böceği ve karınca gibi böceklerle temel beslenme ihtiyacını karşılayan peygamberdevesi, protein ihtiyacını karşılayabilmek için doğada fare, yılan ve kertenkele gibi büyük canlıları da zaman zaman avlayabilmektedir. Sıcak ve tropik bölgelerde yaşamayı seven peygamberdevesinin yaşadığı süre ortalama olarak 3-4 ay ile sınırlıdır

Yorumlar

Popüler Yayınlar