Evde Pastırma Nasıl Yapılır

Bildiğiniz gibi kayseri dediğimiz zaman aklımıza ilk pastırma gelir.Pastırma dışarda çok pahalı olduğu için evde pastırma nasıl yapılır tarifini veriyorum.Videolu anlatımla ister yazılı anlatımla sizde evinizde pastırma yapıp afiyetle yiyebilirsiniz.Çemen nasıl yapılır altta tarifi verilmiştir.

Pastırma Tarifi ve Pastırma Çemeni Nasıl Yapılır

Pastırma et, özel baharatlar ve çemeniyle kendine has kokusu ile en sevilen türk yemeklerinden birisidir.Pastırma ağırlıklı olarak sığır etinden yapılır. Sığır eti pastırma adını alana kadar 30 gün kadar bir çok işlemden geçirilerek hazırlanıyor.

Yapım aşamasının başını sığır etinin pastırma olabilecek şekilde kesilmesiyle başlıyor.Doğru olarak kesilen et tuzlandıktan sonra 1 ila 1,5 gün kadar dinlendirilir. Sonrasında ise sıcaklığa göre 1 hafta kadar kurumaya bırakılır. Etlerin kurumasının ardından ise çemen ile kaplanır. Çemenle kaplanan etler hava sıcaklığına göre değişen zamanlarda ( sıcak havalarda 10-24, soğuk havalarda 1 ile 2 gün) bekletilir ve çemen kuruduktan sonra bir kezde çemenle birlikte kurumaya alınır. Bu aşamadan sonra ise pastırmalar yenecek duruma gelmiş demektir.

Bu da diğer bir tarif

2 kilo agırlığında bütün et alınır, tercihen dananın yumuşak yeri seçilmelidir.Bütün sinirleri ayıklanır.Et parçası
kalın tuzla (mutlaka kaya tuzu olmalı, sofra tuzu olmaz) her tarafı iyice kaplanır.Tuzla kaplanmış et, parçası 2 adet mermerin arasına konur üstüne de ağırlık konur. Bu şekilde 4-5 gün serin bir yerde bekletilir. (Bu işem etin suyunun iyice çıkması ve dokularının iyice sıkışması içindir.) Etin bu sürede bozulmamasını tuz sağlayacak,onun için tuzla çok iyi kaplamalı ve kesinlikle boşluk bırakılmamalıdır.

4-5 gün geçtikten sonra et mermerlerin arasından alınır ve tuzlarının gitmesi için iyice yıkanır, daha da tuz kaldı derseniz su içinde 1-2 saat bekletin.Etin üzerine yakın bir yeri delinir ve oradan sağlam bir iplikle bağlanır.Hazır alacağınız çemenle (siz yapmak isterseniz sitede çemen tarifi var) etin her tarafı yarım santim kalınlığında kaplanarak hiç boşluk bırakılmaz.Çemenle kaplanmış et parçası ipinden serin, hafif rüzgar alan bir yere çamaşır asar gibi asılır.Asıldığı yerde çemen sertleşip et iyice hafifleyinceye kadar bekletilir.Süre sonunda ipten alınarak dilimlenerek afiyetle yenir.

Pastırma Nasıl Yapılır Videolu Anlatım

Pastırma Çemeni Nasıl Yapılır

Malzemeler:
3 Yemek kaşığı öğütülmüş çemen
8 Yemek kaşığı kırmızı toz biber.Acı seviyorsanız acılı yaparsınız sevmiyorsanız acısız yaparsınız
3 Baş sarımsak
1 Tatlı kaşı kimyon
2 Çay kaşığı karabiber
1 yenek kaşığı tuz.Tuzunu siz ayarlayabilirsiniz.
2 Çay kaşığı kişniş
1 Çay kaşığı hardal tozu
Yapılışı
Sarımsak blender da çekilir üzerine 2 parmak aşacak kadar su konur, sonra yukarıdaki malzemelerle iyice karıştırılıp tatlanması için 4 gün bekletilir.4 gün sonra 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile yine karıştırılır. Buzdolabında sıkıca kapanıp saklanır.
Pastırma çemeniniz hazır olmuştur.
Pastırma üretiminin büyük bir bölümü Kayserinin Karpuzalan bölgesinde yapılır. Pastırmanın kalitesine göre değişen fiyatları 50 ile 150 tl arasında değişmektedir.

Yorumlar

  1. reklamlart malzeme listesini kapatıyor....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reklamlar çok uzak hangi reklamlardan bahsediyorsunuz anlamadım. Yinede uyardığınız için çok saolun.

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar