ALS HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR? TEDAVİSİ VAR MIDIR?

ALS, motor sinirlerini etkileyerek kas hareketlere kısıtlama getiren bir hastalıktır. ALS hastalığının ileriki evrelerinde felç oluşumu görülür.
ALS HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR? TEDAVİSİ VAR MIDIR?
ALS hastalığı vücudumuzda fiziksel olarak felç gibi büyük bir etki yaratsa da genellikle akli yeteneklerde gerileme olmaz. ALS hastalığı genel olarak omurilikte kasları besleyen sinirlerin zarar görmesi ve aynı zamanda kasların beslenememesi ve katılaşmasıdır.

ALS Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalık belirtileri çok hafif ve az olduğundan ilk başlarda anlaşılması oldukça zordur. Hastalık kol ve bacaklarda genel olarak kas güçsüzlüğü ile kendini gösterir. Kaslarda zayıflık konuşma, çiğneme ve nefes alma gibi hayati fonksiyonları maalesef olumsuz yönde etkiler. Yutkunmanın zorlaşması nedeniyle ağızda tükürük oluşumunda artma görülür ve bu sayede konuşma bir hayli zorlaşır.

Kaslar sinirler tarafından yönetilmediğinden dolayı kas yapısında bozulmalar görülür ve aynı zaman da kas vücuda faydası olmayan bir yığına dönüşür. ALS hastalığı başlarken ellerde ve özellikle ayaklarda kramplar görülebilir. Bu hastalığı geçiren insanların kol ve ayak kullanma yetilerinde negatif anlamda ciddi sorunlar oluşabilir. Hastalık başlarında ve sonlarında kontrol altına alınamayan gülmeler, ağlamalar görülmesi olası bir durumdur.

Kas zayıflığı bir bölgede başlar ve zamanlar kas zayıflığı diğer bölgelere yayılır. Kasların nasıl bir gerileme yaşayacağı ve aynı zamanda işlevini ne sürede yitireceği hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Hastalık %5 oranında kalıtsak genlerle aktarılma ihtimali vardır. ALS hastalığı erkeklerde daha sık görülen bir hastalıktır. 50 ile 70 yaş arasındaki insanlarda daha sık görülür. Kadınlar ALS hastalığında erkeklere göre biraz daha şanslı olduğunu söyleyebiliriz.

ALS Hastalığının Tedavisi Var Mı?

ALS hastalığına yakalanan birinin yaşama süresi ortalama 5 ile 6 yıl arasında değişkenlik gösterir. Hastalık yayılma hızı zamanla artar. ALS hastalığının sebebi tam olarak belirli değildir. Bu hastalığın tedavisi şuan için yoktur. Ancak hastalık süresini daha iyi atlatması için çeşitli geçici tedaviler yapılmaktadır. ALS hastalığına karşı insanlık adına bilincin daha da artması gerekiyor.  Her geçen gün ALS hastalarına destek olmak için kurulan dernek sayısı artmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar