UÇUK NEDEN ÇIKAR? NEDEN OLUR? TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Günlük hayatımızda herkesin başına gelen bir durumdur. Virüs nedeni ile ağız çevresinde ve dudakta oluşan bir sorundur. Enfeksiyon sebebi ile oluşur. Uçuk aynı zamanda bulaşıcı bir rahatsızlıktır.
UÇUK NEDEN ÇIKAR? NEDEN OLUR? TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Temas, aynı bardak, çatal ve kaşıkların kullanmasından dolayı bulaşmaktadır. Ağız ve dudak çevresinde içi su dolu küçük kabarcıklar şeklinde ortaya çıkar. Damakta da uçuk olabilmektedir. Damak içerisinde oluşan uçukta aynı şekilde bulaşıcı bir türdür.

Uçuğun Nedenleri Nelerdir?

Uçuk oluşmasının birçok nedeni vardır. Vücutta virüs ve enfeksiyon oluşması da uçuk oluşmasının nedenleri arasındadır. Bunun dışında belli başlı nedenleri;

•    Bağışıklık sistemimin zayıf olması,

•    Bağışıklık siteminin zayıf olmasına bağlı olarak ortaya çıkan ateşli hastalık,

•    Gribal enfeksiyon sorunları,

•    Yoğun stres altında bulunmaktan dolayı aşırı uykusuzluk ve psikolojik sorunlar,

•    Psikolojik etmenlere bağlı olarak ortaya çıkan aşırı korku yaşanması da ani uçuk oluşumlarına sebep olabilmektedir.

Uçuğun belli başlı belirtileri bunlardır. Ama bunun dışında kişiye bağlı olarak farklı nedenlerden kaynaklı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Her durumda sağlık açısından her duruma dikkat edilmeli ve bu sorunlarla karşılaşmamak için bağışıklık sisteminin güçlü olmasına dikkat edilmelidir. Bağışıklık sisteminin güçlü olması için de yeterli ve dengeli beslenmeli, stresten uzak durulmalıdır.

Uçuk Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günümüzde geçmiş yıllarda da uçuk her iki insanda görünen bir sorundur. Son yıllarda uçuk tedavisinde genellikle uçuk kremleri kullanılmaktadır. Uçuk kremleri kullanılarak 2 hafta ve 4 hafta arasında uçuk geçmektedir.

İlk aşamada uçuk kremi kullanılmaya başlandığında dudak üzerindeki veya ağız çevresindeki uçuklar kurumaya başlar. Sıvı kabarcıklar azalır. Kuruduktan sonrada döküntü yaparak geçer. Genellikle de iz bırakan bir sorun değildir. Aşırı yanma ve kaşıntı yapan uçuk sorunları da olabilir. Bazen fazlasıyla acı vereceğinden yemek yerken bir şey içerken büyük sorun olmaktadır.

İlaç tedavisi yani uçuk kremleri dışında farklı yöntemlerle de sorun çözülebilir. Genellikle halk arasında bilinen uçuklu bölgenin üzerine buz kompleksi yapmaktadır. Bu işlem hem ağrı ve yanmayı azaltır. Hem de aralıklı olarak uygulandığında uçuğun geçmesine yardımcı olmaktadır. Uçuklu bölgeye sarımsak sürmekte etkili bir yöntem olarak bilinmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar