Menisküs Nedir, Belirtileri Nelerdir

Menisküs herkezin başına gelebilecek dizde oluşan bir rahatsızlıkdır. Özellikle sporcularda ve futbolcularda sık görülür belirtileri diz ağrıları ile karıştırılabilir.
Eğer dizinizde kitlenme ve ağrı oluşuyorsa kesnlikle doktora gitmelisiniz menisküs belirtileri olabilir.

Menisküs nedir, belirtileri nelerdir

Bu bilgileri insanlara faydalı olsun diye sitemde yazıyorum umarım sizin de böyle bir rahatsızlığınız yoktur varsa eğer bu yazıları sağdece bilgi amaçlı okuyunuz. Doktora zaman kaybetmeden başvurunuz çünkü yeni başlayan bir hastalığın erken teşhisi hayat kurtarır.

Menisküs nedir

Menisküsün görevi vücut ağırlığının dengelenerek dizlere eşit oranda yayılmasını ve dizin sabit olmasını sağlar denge sağlama görevini yapar. Her dizde 2 adet menisküs bulunmaktadır. İç ve dış olarak 2 adet dizde bulunur bunlar biri dış tarafta diğeri ise iç tarafta oluyor. Menisküs, dizi yastıklamaya yarayan lastik dokusunda bir disktir.

Neden olur

Dizde ani hareketlerdemeydana gelir yani dizin bükülmesi ve aniden dönmesi gibi durumlarda menisküs yırtığı meydana gelmektedir. Bu rahatsızlık genelde spor yapan kişilerde ortaya çıkmaktadır.Bunun nedeni vücut ısınmadan yapılan hareketlerden dolayı meydana geliyor.

Günlük yaşamtımızda da olmayacak diye bir durum söz konusu değildir yapılan ani ters bir hareket menisküs yırtığına sebep olur. Bu yaşlı kişilerdede daha çok görülebiliyor. Ani haretketlerden kaçınılmalıdır vücut ısınmadan yapılan her hareket risk taşıyor önce doğru ısınma hareketleri yapılmalıdır.

Meniskü'ün sık görülen belirtileri ise şunlardır

Büyük yırtıklarda ise şişlik dizin kitlenmesine yol açabilir ve yürüme zorlaşabilir. Yırtığın bulunduğu bölgede meydana gelen şişlik ve ağrı menisküsün en sık görülen belirtileridir.

Orta dereceli yırtıklarda yırtığın olduğu bölgede dizin yan tarafında veya merkezinde ağrı oluşabilir. Sert hareketlerde bıcak gibi giren ağrılar görülebilir. Diziniz kitleniyorsa eğer hemen doktora başvurmalısınız aslında fazla vakit geçirmeden dizinizde menisküs yırtığından şüpheleniyorsanız doktora başvurunuz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar