İsilik Neden Olur?

İsilik özellikle yaz aylarında çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Vücutta küçük küçük kabarcıklara neden olur, gözenekler tıkandığı için deri döküntüleri başlar. Genelde bebek ve çocuklarda sık rastlanır. İsilik kollarda, göğüs bölgelerinden, alın bölgesinde, burunda yoğun bir şekilde görülür.
İsilik Neden Olur?
Özellikle yeni doğan bebeklerde popo bölgesinde rastlanır. İsiliğin oluşmasındaki nedenler arasında ter gözeneklerinin tıkanması gelir. Böylelikle ter dışarı çıkamayıp deri altında kalır ve isilik meydana gelir. Bu sebeple özellikle bebeklerde yaşanan bu sıkıntılı durumu engellemek amaçlı yaz aylarında çok kalın giydirmemek yapılacak ilk önlemdir. Bebeklerin sık sık altı değiştirilmelidir. Pamuksu kıyafetler çok daha sağlık açısından hijyen olduğundan isilikten korununmuş olur. Unutulmamalıdır ki isilik havasız, sıcak, nemli ortamları sever.

İsilik durumu tehlikeli bir durum olmamakla beraber yarattığı kaşıntı ve beraberinde su toplamaları durumları rahatsız edicidir. Baloncuklar kaşındıkça önce kabuklanma sonra enfeksiyon kapma riski doğar. Tedavi edilmeyen deri hastalıkları devamlı tetiklenir. İsiliğin tedavisi genelde evde uygulanacak yöntemlerle ya da dikkat edilmesi gereken birkaç detayla atlatılır. Ancak isilik artık iltihap halindeyse doktor kontrolü ve dolayısıyla da tedavi için antibiyotik şarttır.

İsilik Nedenleri 

Sıcak ve nemli havalar, kişinin fazla kilolu olması, tozlu, kirli ortamlarda çalışmak zorunda olanlar, yaşanan cilt enfeksiyonları, ter bezlerinde yaşanan sorunlar ve alınması gereken ilaçların yan etkileri isilik nedenleri arasındadır.

İsilikten Kurtulmak İçin Öneriler

Yaz ayları isilik oluşumu için etkili olan dönemler olduğundan özellikle dar ve koyu renk kıyafetler kullanılmamalıdır. Sık sık duş alınmalıdır, fazla kilo isilik oluşumunda etkendir, bol sıvı tüketilmesi önemli bir detaydır, bulunulan ortamın sık sık havalandırılması gerekir.

1-    İsilik özellikle bebekleri ve çocukları hedef alır.

2-    İsilik ter kanallarında yaşanan tıkanıklıklar sonucu ortaya çıkar.

3-    Genelde kendi kendine iyileşen bir rahatsızlık olup bazı durumlarda antibiyotik tedavisi gerektirir.

4-    İsilik bulaşıcı değildir.

5-    İsilik bazı durumlarda yetişkinleri de hedef alır.

Yaz aylarında sık sık yaşanan isilik sorunu, aynı zamanda bağışıklık sistemi zayıf olan yetişkinlerde de görülür. Yetişkinlerde yaşandığında isilik sorunu yaşam kalitesini oldukça etkiler. Bulaşıcılık durumu olmamakla beraber sık tekrarlanma olasılığı vardır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar