DENİZANASININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR? DENİZANALARININ YAŞAMI NASILDIR?

Denizanaları oldukça ilginç bir canlıdır. Omurgasız canlı gurupları arasında yer alan deniz anaların kalp, beyin gibi fonksiyonel canlılık göstergesi organlara sahip değillerdir.
DENİZANASININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Denizanaları dünya üzerinde açık denizlerde oldukça fazla bir nüfusa sahiptir. Genel olarak kendilerini akıntıya bıraktıkları için sahil kenarlarına kadar gelmektedirler. Bu sebepten insanlar çoğu zaman denizanalarını çıplak gözle görebilmektedirler. Denizanaları genel olarak %95 sudan oluşur geriye kalan % 5 lik kısım ise tuz ve bazı proteinlerdir.

Deniz anası insanlar tarafından pek sevilmez bunun nedeni ise dokunduğu kişinin cildini tahriş etmesi ve kızarıklığa neden olmasıdır. Deniz analarının savunma sistemleri olarak görülen bu özellikleri sayesinde kendilerini düşmanlarına karşı savunabilmektedirler.

Deniz anaları dokunan yüzeye nematositlerini bırakır ve bu hücreler o deri üzerinde oldukça tahriş edici bir etkiye sahiptir. Deniz analarının türleri oldukça fazladır bu sebepten dolayı bazı türlerde savunma mekanizması olarak kendilerine has bir ışık vardır ve düşmanlarına karşı bunu kullanır.

Deniz analarına çıplak bir şekilde temas etmemeniz daha iyi olacaktır. Genel olarak balık larvaları ve küçük canlılar ile beslenen deniz anaları uzun bir süre yaşadıkları bilinmektedir. Uygun koşulların oluşması durumunda 600 seneden uzun bir süre yaşayabilmektedirler.

Deniz Anasının Özellikleri

•    600 sene kadar yaşayabilmektedirler.

•    Vücutlarının büyük kısmı sudan oluşur.

•    Dokunaçlarında zehir vardır. Bazı türlerinde ise ışık saçarlar.

•    Balık larvaları ve bazı küçük canlılar ile beslenirler.

•    Tomurcuklanma yöntemiyle çoğalırlar.

Denizanası Türleri Nelerdir?

Dünya üzerinde fazla çeşide sahip olan denizanalarının en yaygın görülen türü Aslan yelesi, Deniz otu,Top yaka ve Ay denizanasıdır. Denizanasının en tehlikeli türü olarak görülen çeşidi Deniz yosunu denizanası dır. En tehlikesiz tür ise Mavi denizanası dır.

Deniz Anası İle Temas Edilince Ne Olur?

Denizanaları kendi savunma sistemleri gereği olarak temas ettiği yeri tahriş ve şişmelere neden olabilmektedir. Dünya üzerinde zehirli türleri olan denizanalarında ise iş biraz daha ciddidir. Zehirli olan denizanalarına maruz kalan cilt şişmeler ve aşırı tahrişe neden olabilmektedir. Bu durumda acil bir şekilde doktora başvurmanız iyi olacaktır.

Denizanalarının zehirsiz olanlarında ise vücudunuzda biraz yanma hissi verir bu normaldir. İlk yardım olarak yapılması gereken uygulama tahriş olan bölgeye sirke tedavisidir. Doktorunuza görünene kadar sirke dökebilirsiniz. Temas eden bölgeyi kaşımamanız sizin için iyi olacaktır kaşınan bölge daha kötü olur. Kaşınan bölgede zehir etkisini artırabilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar