BAŞ AĞRISININ SEBEPLERİ? BAŞ AĞRISI NEDEN OLUR?

Bugün hemen hemen herkesin en sık yaşadığı ve ya da en çok duyduğu ağrı baş ağrısıdır. Yani aslına bakarsanız gün içinde ya kendimizin ya etrafımızdaki birisinin başının ağrıdığına dair şikâyetleri sürekli duyarız. Hatta bir kısım insanlar için baş ağrısı artık çok sıradan bir şeydir. Ve genel olarak baş ağrısı olarak tanımlanarak geçiştirilir. Hâlbuki baş ağrıları kendi içlerinde oluş nedenlerine, süresine ve oluşma sıklığına göre farlılık gösterir.
BAŞ AĞRISININ SEBEPLERİ? BAŞ AĞRISI NEDEN OLUR?
Bugün ki yazımızda başımız neden ağrır? Ağrının herhangi bir şekli var mıdır? Tarzındaki sorulara cevap sunacağınız.

Baş ağrısı çeşitleri nelerdir?

Birincil ve ikincil olmak üzere iki tip baş ağrısı vardır.

Birincil baş ağrısı çeşitleri,

•    Migren tipi baş ağrıları
•    Gerilim tipi baş ağrıları
•    Küme tipi baş ağrısı

Migren tipi baş ağrısı neden olur: Tam olarak neden ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte kalıtımsal olarak ve çevre faktörleri nedeniyle yaşandığı bilinmektedir. Migren beyin damarlarının çeşitli sebeplerden dolayı genişleyip tekrar daralması sonucu oluşan ağrılardır. Migren ağrısı genel olarak tek taraflı yaşanan baş ağrılardır. Ağrı bir anda saplanma hissi ile ortaya çıkar. Ve bazı vakalarda kişinin hayatını olumsuz etkileyecek günlük yaptığı işleri bile yapamayacak noktaya kadar vardıran şiddetli ağrılar görülür. Bazı migren vakalarında mide bulantısı da görülmektedir. Bu tip ağrıları çikolata, stres, açlık, uykusuzluk, ışık ve ses tetikleyici özellikler içermektedir. Ayrıca bazı kadınlarda regl dönemlerinde migren ağrısı görülmektedir.

Gerilim tipi baş ağrısı neden olur: Bu baş ağrısı tipinde başla birlikte boyun ve baş derisinde de ağrı görülmektedir. Bu nedenle boyunda, kafa derisinde, çenede oluşan herhangi bir gerginlik bu tip baş ağrısına neden olmaktadır. Ayrıca uzun süre bilgisayar başında durmak, stres, depresyon, uykusuzluk, göz yorgunluğu, diş gıcırdatma gibi nedenler bu tip ağrı yaşanmasının başlıca sebepleridir. Ayrıca alkol, peynir, çikolata gibi yiyeceklerde gerilim tipi baş ağrısını tetikleyebilmektedir. Bunun dışında alışılan miktarın altında alınan kafeinden kaynaklı baş ağrısı yaşanabilir.

Ülkemizde son dönemlerde yapılan araştırmalar ergenlik dönemi olarak kabul edilen on iki ile on sekiz yaş arası çocuklarda özellikle yaşadıkları sınav stresi nedeniyle gerilim tipi ve migren tipi baş ağrılarında artış olduğu gözlemlenmiş ve çocukları bu anlamda baya sıkıntı yaşamalarına neden olduğu gözlenmektedir.

Küme tipi baş ağrısı neden olur: Bu tip baş ağrılarının da tam olarak neden olduğu bilinmemektedir. Fakat yapılan araştırmalar histamin veya serotonin salgısının ani salgılanması sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu tip baş ağrıları çok fazla görülen ağrılar değildir. Bu ağrılar bir anda ortaya çıkan çok şiddetli ağrılardır. Ağrı gün içersin de birkaç tekrarlayıp bu şekilde aylarca sürebildiği gibi geçtikten sonra aylarca görülmediği durumlarda olabilmektedir.

İkincil baş ağrısı Tipi neden olur?

Bu tip baş ağrıları vücutta olan başka bir hastalıktan kaynaklı yaşanan baş ağrısı tipidir. Bu tip baş ağrısı daha önceden yaşamadığınız türde sık tekrar eden ve aniden gelişen ağrılar bu ağrı türüne girmektedir. Bu tip baş ağrıları sinüzit, beyin enfeksiyonları, beyin tümörleri gibi hastalıklardan dolayı oluştuğu için önemsenmeli ve ihmal edilmeden doktora gidilmelidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar