Kürdan Kullanmanın Dişlere Bir Zararı Var Mıdır?

Diş aralarının temizliğinde yaygın olarak kullanılan ahşap kürdanlar, diş ve diş etine verdiği zarar verdiği uzmanlarca ısrarla söylenmektedir. Ağız içi, diş ve diş eti bakımı, bütün beden sağlığını etkilediği için oldukça dikkatli olunması, sağlıklı ürünler kullanılması gerekmektedir. Kürdan, çok seyrek kullanılması gereken bir diş temizleyicisidir.
Kürdan Kullanmanın Dişlere Bir Zararı Var Mıdır?
Tarih boyunca, kürdan kullanmak dişler arasındaki bölgelerin temiz tutulmasına yardımcı bir yöntem olarak kullanılagelmiş bir yöntemdir. Günümüzde, artık kürdan yerine diş ipi kullanmak hem daha doğru hem de daha kolay olmaktadır.

Kürdan kullanmak, özellikle de dikkat etmeden bilinçsizce kullanmanın diş minesine zarar verme, diş etinizde hasara yol açma ve hatta diş köklerini tahriş etme gibi riskleri bulunmaktadır.

Tek Başına Diş Fırçalamak Yeterli Midir?

•    Dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak, dişlerdeki plağı yok etmenin ve diş aralarını temizlemenin en iyi yoludur.

•    Diş eti hastalıklarının birincil sebebi olarak kabul edilen mikrobiyal dental plak, ağızda her zaman var olan bakterilerin bir araya gelerek oluşturdukları ve su ile çalkalama yaparak uzaklaştırılamayan, yapışkan bir tabaka halindedir. Bu tabakanın hastalar tarafından günlük olarak düzenli bir şekilde dişler ve diş eti üzerinden uzaklaştırılması diş eti hastalıkları ile savaşmada oldukça önemlidir. Ancak sadece diş fırçalamak ağız sağlığının korunmasında yeterli değildir. Diş fırçalayarak dişlerin sadece açıkta kalan yüzeyleri temizlenmekte, dişlerin birbirine bakan ve diş arası bölgeleri ise temizlenememektedir.

•    Diş aralarının günde en az 1 kere diş ipi, ara yüz fırçaları gibi özel üretilmiş diş arası temizleyicileri ile temizlenmesi ağız sağlığının korunmasında diş fırçalamak kadar önemlidir.

•    Diş aralarının kürdanla temizlenmesi yöntemi toplumumuzda oldukça sık görülen yanlış bir uygulamadır. Üretilen ahşap kürdanların yapısı diş araları için uygun değildir.

•    Kürdanla dişleri temizlemek diş etinde zedelenme, kanamalara, dişlerde hareketlenmeye, diş aralarında açılmaya ve dişlerde ayrılmaya sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenlerden dolayı kürdan kullanımından kaçınmalı, bunun yerine diş ipi ya da ara yüz fırçaları tercih edilmelidir.

Düzenli diş hekimi kontrolünde kalan hastalar, uygun diş fırçası ve diş arası temizleyicisini hekimine danışarak, onun kendisine önerdiği fırçayı ve bunları dişlerine hangi yöntemlerle kullanması gerektiği detaylı olarak öğrenilmelidir. Bu sayede hastanın tedavide etkin bir rol üstlenmesi sağlanarak, diş hekimi - hasta işbirliği ile tedavi süreci yönetilmiş olmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar