POTASYUM NEDİR? KALP İÇİN POTASYUMUN FAYDALARI NELERDİR?

Potasyum vücudun düzgün çalışabilmesi için gerekli olan bir mineraldir. Vücut açısından işlevi büyük önem taşır ve kalp sağlığı üzerinde etkisi büyüktür.
POTASYUM NEDİR? KALP İÇİN POTASYUMUN FAYDALARI NELERDİR?
Özellikle kalp hastalıkları riskini azaltır. Potasyum ana minerallerden olduğundan kas hareketlerinin düzenlenmesinde, vücuttaki sıvı dengesinin aynı oranda kalmasında, kalp kaslarının genişleyip daralmasında sıkıntı olmadan döngünün devam etmesinde yardımcıdır.

Potasyumun var olduğu yiyecekler; muz, ıspanak, portakal, mercimek, çilek, süt, yoğurt, brokoli, et, havuç sayılabilir. Potasyum mineralinin kalp kasları üzerindeki işlevi de kayda değerdir. Bu sebeple potasyum mineralinin vücuda yeterli şekilde alımı demek sağlıklı bir kalp demektir.

Kalp ritminde yaşanan bozukluklar, düzensiz kalp atışları sorunları yaşayanlar için de potasyumun önemi bir kat daha fazladır. Metabolizmada hızlandırıcı etkisinin yanı sıra, felç oluşumunda önleyici bir faktörü vardır. Tansiyonu düşürür, insülin yayılmasında etkilidir.

Potasyum eksikliğinin başlıca sebebi olarak yetersiz beslenme gelir. Özellikle yaşanan ishal durumları, idrar söktürücü ilaçlar, kusma, terleme gibi durumlar vücutta mineral kaybı demektir. Dolaşım bozuklukları, kas güçsüzlüğü, devamlı var olan bir halsizlik durumu, kramplar potasyum eksikliklerinden kaynaklıdır.

Potasyum eksikliğinde susuzluk hissi, sık sık idrar çıkma gibi durumlar yaşanır. Bu belirtiler aynı zamanda diyabet belirtileri de olduğundan teşhisin doğru yapılabilmesi için probleme net olarak yaklaşım sergilenmelidir. Potasyum kaybı ya da var olan gerekli potasyum düzeyi değerlerinin bilinmesi üzerine tedaviye devam edilmesi olması gerekendir. Vücutta potasyum değeri ne çok fazla ne de az olmalıdır.

Potasyum Fazlalığı ve Zararları

Potasyum aşırı miktarda alınırsa başta böbrekleri ve kalbi olumsuz etkiler. Kaslarda zayıflıklar başlar. Kalp ritminde bozukluklar oluşur.

Potasyum Eksikliği

Potasyum eksikliği varsa yorgunluk, kabızlık, kramp, kalp ritim bozuklukları, iştahsızlık halleri, halsizlik gibi durumlar aynı anda yaşanır. Potasyum eksikliği aynı zamanda yaşlılarda kalp krizini riskini doğurur.

Potasyum minerali vücutta her gün tüketilir ve tekrar doldurulması gerekir. Zira beyne oksijenin gitmesi, kasların sağlıklı olması, karaciğerin korunması açısından önem taşımaktadır. Vücutta eğer potasyum yüksekliği varsa el ve ayaklarda uyuşukluk hissi, halsizlik, mide bulantısı, nefes alıp vermede güçlükler yaşanır. Bu durumun düzeltilmesi için hemen bir dahiliye doktoru ile irtibat kurulmalıdır. Potasyum seviyesini düşürücü ilaçlar alınarak seviye gereken düzeye getirilmelidir.

Potasyum açısından zengin besinlerin tüketilmesinde ara verilmesi en uygunudur. Potasyum vücudun düzgün bir döngü içerisinde çalışmasında işlevi büyüktür. Bu da kalp sağlığı açısından etkili olduğuna işarettir. Potasyum kalp kasının işleyişi olsun, kalp basıncının ve damarların sertleşmeden korunmasında olsun yardımcı etkenlerden biridir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar