KORTİZON NEDİR, HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILIR VE YAN ETKİLERİ NELERDİR?

    Bir çok hastalığın tek tedavi yöntemi olan Kortizon nedir, hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır ve yan etkileri nelerdir?

    Kortizon vücudumuzun ürettiği bir hormondur. Bu hormanu böbrek üstü bezler salgılar. Vücumuza önemli derecede etkisi bulunur ki yokluğunda mutlaka dışarıdan takviye olarak alınması gerekir. Sağladığı yararlardan bazıları yağ ve karbonhidrat metabolizmasının korunmasıdır.

KORTİZON NEDİR, HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILIR
    İnsan vücudu ortamın etkisine göre ve daha bir çok etkiye göre farklı miktarlarda kortizon salgılar. Örneğin dinlenme aşamasındaysanız 15 mg ile 40 mg arasında kortizon salgılarsınız. Eğer şişman bir bünyeye sahipseniz ve hareketli bir yaşamınız varsa bu miktar 2 ve hatta 3 katına kadar çıkabilmektedir.

    Yukarıda da söylemiş olduğumu gibi insan vücudu bir çok etmene bağlı olarak değişik miktarlarda kortizon üretir. Bu durumlara örnek verecek olursak: Kan basıncı, zaman diliminin gece ya da gündüz olması, vücut ısınız kortizon salgılama miktarını değiştirir.

    İnsan vücudu doğumundan ölümüne kadar kortizon salgılamaya devam eder. Bu durum siz daha 20 günlükken başlar ve ölene kadar sürer. Ancak bazı durumlarda böbrek üstü bezleriniz çalışmaz ve kortizon üretimi sağlamaz. Bu tip sorunlarda mutlaka dışarıdan takviye alınmalı ve hastalığınız bulunuyorsa tedavi yöntemi olarak uygun dozlarda kullanılmalıdır. Vücudunuz en fazla kortizonu sabah saatlerinde salgılar ve en az kortizon salgılanması siz uyurken olur.

    Hastalığınız bulunuyorsa ve tek tedavi yöntemi kortizon alınmasıysa işte o zaman dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Bunlardan en önemlisi hastalığınıza göre kortizon takviyesi alınmasıdır. Çok düşük seviyede kortizon alınması gerekirken çok yüksek dozlarda kortizon alınması problemlere neden olabiliyor. Alınan bu kortizonların takibi doktor tarafından sürekli olarak yapılmalı ve kullanımı derecelendirilmelidir. Böylece daha etkili çözümler sağlanacaktır.

    Kortizon tedavisi romatizmal hastalıklarda, kan hastalıklarında, geçirilen şoklarda, göz rahatsızlıklarında, karaciğer hastalıklarında, sinir sistemi hastalıklarında, tümör sorunlarında, böbrek yolu rahatsızlıklarında, idrar yolu problemlerinde, zehirlenmelerde ve alerjik hastalıkların tedavilerinde kullanılır.

    Kortizon kullanımının yan etkileri her ilaçta olduğu gibi burada da olabilir. Bunlardan bazıları: Kas zayıflığı, yağlanma, meydana gelen şişlik ve kabarıklıklar, büyüme evresi bozukluğu, şeker ve tansiyon yükselmesi, psikolojik olarak kişinin alt üst olması, kemik erimesi, kan basıncında yükselme ve mide şikayetleridir.

Yorumlar

  1. Yurtdışında steroid, ülkemizde kortizon olarak bilinen bu ilaçlar, doktor onayı olmadan asla kullanılmamalıdır.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar