Voleybol sporu nasıl oynanır ve kuralları nelerdir

Spor dalları arasında giderek popiler olan genelde bayan sporu olarak görünsede erkeklerinde çok oynadığı voleybol sahasının ölçüleri, nasıl oynanır ve kuralları nelerdir bilgiler vereceğim.
Voleybol Sporu Nasıl Oynanır

Bildiğiniz gibi voleybol 6 şar kişilik iki rakibin karşılaşmasıyla oynanır. Voleybol sahasını ikiye ayıran file vardır filenin her iki tarafınada karşılaşmayı yapacak sporcular geçer ve müsabaka oynanır bunları zaten sizlerde biliyorsunuz.

Kısaca sizlere tarihçesinden bahsedeyim ilk olarak 19. yy da Amerikada kapalı alan sporu olarak oynanmıştır zamanla gelişerek tüm dünyada oynanmaya başlamıştır. Günümüzde futboldan sonra en çok oynan spor dalından birisi olmaya başlamıştır daha çok bayanlara yakışan erkeklerinde oynadığı oyundur.

Voleybol saha ölçüleri

Saha dikdörtgendir çevresi 18 x 9 m²  ve 7 m. yüksekliğindedir en az 3 m² genişliğinde serbest bölge ile çevrilidir. FIVB’nin Dünya Müsabakaları’nda serbest bölge yan çizgilerden ölçüldüğünde en az 5 m. ve dip çizgilerden ölçüldüğünde en az 8 m. genişliğinde olacaktır. Serbest oyun boşluğu ise oyun sahasının yüzeyinden ölçüldüğünde en az 12.5 m. yüksekliğinde olacaktır.

Erkek takımlarında filenin yüksekliği 2,43 m. bayanlarda ise 2,24 metre olarak ayarlanır. Filenin yerden yüksekliği ise 1 metre ve genişliği ise 9,5 metre olarak ayarlanır. Voley bol topunun ağırlığı 220 ile 250 gram arasında değişmekte ve özel yapılmış deriyle kaplıdır. Sahanın zemini tahta veya sentetik kaplı malzemelerden yapılmaktadır.

Voleybol sporu nasıl oynanır ve kuralları nelerdir

6 kişilik takımlar halinde kapalı spor alanlarında oynanır. Tam ortada sahayı ikiye ayıran file vardır. Rakip takım topu filenin karşı tarafına atar. Voleybol takımının hedefi topu filenin karşı tarafına atar ve top mutlaka saha içinde yere değmesini sağlamasıdır. İlk servis atışıyla başlar servis atışını yapan kişi çok önemlidir sayı almak için servis atışı çok önemlidir.

Servis atışları tek elle yapılmakta voleybol sporunda en çok sayı kaybı yanlış servis atışlarında olmaktadır. İyi bir servis atışcısı topu fileye değdirmeden falsolu bir şekilde rakip sahaya düşürerek sayı alır.

Oyuncular topa en fazla üç kez vurma hakkına sahiptir bir oyuncu ikikez arka arkaya topa vuramaz. Oyuncular saat yönünde saha içinde yerlerini değiştirirler. Topa kafa, ayak gibi vücudun herhangi bir yeriyle vurmak serbesttir sadece bir oyuncu topa iki kere dokunamaz.
Müsabaka 5 setten oluşmaktadır.

Her set 25 puan olarak oynanır 25 puana, en az iki farkla olmak üzere ilk ulaşan seti kazanır.
5 inci set 15 puan üzerinden oynanmaktadır.

Takım içinde forması farklı oyuncu ise Libero defansif özelliği olan oyuncudur. Ön tarafa geçemez, servis atamaz ve blok yapamaz.

Her sette 6 oyuncu değişikliği hakkı vardır.

Voleybol sporunda amaç topu rakip takımın sahasına düşürmektir karşı tarafa düşen top sayı olarak yazılır. Dünyada ve ülkemizde futboldan sonra en çok ilgi çeken spor dalı olmaya hızla devam etmektedir. Plaşda ve açık arazilerde insanlar bu sporu oynamayı ister zevkli bir oyundur.

Plaj voleybolu nasıl oynanır

Kumda ve çıplak ayakla oynanmaktadır kapalı alan voleyboluna göre farklıdır normalde 6 kişilik oynan bu oyunda plaşda 2 kişilik takımlar halinde oynanmaktadır. Her rakibin sahası 8 metre dir. Genelde kumsalda oynanır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar