KİŞİLİK BOZUKLUĞU NEDİR? TÜRLERİ VE TEDAVİSİ

Kişinin kültürüne göre sapmalar meydana getiren, iş yaşantılar ve davranışlar örüntüsüne biz kişilik bozukluğu diyoruz. Bu durum ergenlik döneminde ve genç erişkinlik dönemlerinde görülen bir rahatsızlıktır. Bu durum işlevsellikte bozulmalara sebebiyet verebilir.
KİŞİLİK BOZUKLUĞU NEDİR? TÜRLERİ VE TEDAVİSİ
Kişilik özellikleri herkeste farklı şekillerde görülebileceği gibi bunlara kişilik bozukluğu diyebilmemiz için işlevsellikte bozulmalar olması,uyum bozucu ve esneklikten yoksun olması gerekir. Kişilik bozukluğu nedir? Kişilik bozukluğunun türleri ve kişilik bozukluğu tedavisi nasıl gerçekleşir, bu sorulara cevap verelim.


    Bu süre gelen örüntü çeşitli toplumsal durumları kapsar ve asla esneklik payı olmaz. Bu durum uzun süreden beri olan, ergenlik döneminde ya da genç erişkinlik döneminde meydana gelen bir örüntüdür. Bu hastalığa yakalananlar sürekli olara başkalarıyla ve çevreleriyle sürtüşür. Çevreyi kendisine uydurmaya çalışır. Bu durum ortam gözetmeksizin hemen her ortamda gerçekleşebilir. Bu hastalığın türleri 3 kategori altında 10 başlık olarak ele alınır. Biz bunlardan her kategorinin en önemli türlerini anlatacağız.

      Paranoid Kişilik Bozukluğu

    En önemli özelliği başkalarına karşı duyulan güvensizlik ve kuşku duygusudur. Bu duruma örnek verecek olursak; hakkının yendiği, kin duyma gibi durumlardır.

      Antisosyal Kişilik Bozukluğu

    Bu durumda antisosyal davranışlar içinde bulunur hasta. Yalan söyleme, kavgaya girişme, mali olarak sorumsuzluk, insanların güvenliğini riske atacak davranışlar gibi durumlarda bulunabilir.

      Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu

    Bu durumda kişi aşırı mükemmelliyetçi bir hal alır. Bir düzen durumu, başkalarını denetleme-teftiş etme durumu, aşırı kuralcı bir yapıya sahip olma durumu gibi özellikler barındırır. Diğer özelliklerine örnek verecek olursak; cimrilik, arkadaşlarına ve ailesine vakit ayıramayacak kadar kendini işi adama, yaptığı bir işi daha da zorlaştırıp bitmesine engel olan detaylarla uğraşma, aşırı zaman kaybetme, bir iş hakkında çok katı kurallar koyma, ahlak ve dürüstlüğü haddinden fazla önemseme gibi durumları gösterebiliriz. 

    Pek bu durumlar nasıl tedavi edilir ve nasıl normale dönülür? İşte bu sorunun cevabı...

    Bu hastalık tedavi gerektiren ve tam olarak düzeltilme olasılığı olmasada oldukça başarılı sonuçlar alınan tedavi yöntemleri vardır. Tedavi edilmediği takdirde önemli sorunlara yol açabilen çekingen kişilik bozukluğu çok ciddi tedavi gerektirir. Anti-sosyal kişilik bozukluğu yaşayan hastalar bir suça karıştıklarında tedavi için gönderilir. Bu durum onların alacakları cezaları hafifletebilir.

    Bu hastalıkların tedavisi uzun zamanlar sürebilir. Bu 4 yıl da olabilir 6 yıl da olabilir. Bütün hepsi tedavi olamasa bile yukarıda da dediğim gibi olumlu sonuçlar alınabilir. Bu hastalıkların tedavisi hem kişinin çevresinden hem de ailesinden geçebilir. Bu hastalık uzun yıllar boyunca dinamik yönelimli terapiler ile tedavi ediliyorken şimdi ise bilişsel davranışçı ve şema terapileri ile tedavi edilmektedir.

    Terapi tedavilerine ek olarak ilaç tedavisi uygulandığı da olur. İlaç tedavisi hastanın duygusal iniş-çıkışları, depresif dönemlerinde ve yoğun olarak yaşadığı anksiyete krizleri zamanında kullanılır. Bu tip ilaç yöntemleri hastalığın gösterdiği belirtilere göre uygulanır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar