KARA DELİKLER VE GREAT ATTRACTOR NEDİR?

Bilim dünyasının çalışmalarına ciddi bir derecede yön veren kara delikler birçok insanın merak konusu olmayı başarmışlardır. Peki kara delikler hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Bu konuya açıklık getirmek adına kara delikler ve Greeat Attractor nedir sorusuna cevap vereceğiz. İşte bu konu hakkında bilmek isteyeceğiniz her şey…

Kara delikler çok güçlü gök cisimleri olarak göze çarpmaktadır. Öyle ki ışığın bile içine kaçmasına izin vermeyecek kadar güçlü bir yapıları vardır. Çekim güçleri her şeyden daha fazladır. Bu bilgilere rağmen varlıkları kesin olarak kanıtlanmamıştır. Weber ölçeği ile varlıkları tanımlanmış ve Albert Einstein’e ait olan izafiyet teorisi ile bilim dünyasına kazandırılmışlardır. İzafiyet teorisi ile birlikte birçok bilim insanı tarafından kabul görmüştür kara delikler.
KARA DELİKLER VE GREAT ATTRACTOR NEDİR?
Kara deliklerin kütleleri hakkında birçok bilim insanı sonsuz ağırlığa sahip olduklarını düşünmektedirler. Buna rağmen hacimlerinin bu kadar büyük olmaması en ilginç özelliklerinden biridir. Uzay kavramı içerisinde oldukça küçük, dünyamız için ise fazlaca büyük bir hacimleri vardır. Kilometreler ile ifade edilebilmektedir. Bu konuda çok ilginç örneklerden biri ile anlattığımız kavramı açıklayalım:

•    Bir nötron yıldızının ağrılığının çok fazla olduğunu biliyoruz. Bu nötron yıldızından bir çay kaşığı kadar parça alınsaydı 40 milyar ton ağırlığına eşit olacaktı. Kara delikler ise bu nötron yıldızının ağırlığından milyonlarca kat daha fazla ağırlığa sahiptir. Yani bir kara deliğin ağırlığını bu örnek ile siz düşünün.

Kara deliklerin çok fazla çekim gücüne sahip olduklarını söylemiştik. Galaksimizin merkezinde olduğu söylenen kara delik Dünya’yı yutmaya kalksa bu süre 1 saniyeden bile kısa sürecektir. Öyle ki kara delik güneşin kütlesinin 4 milyon katına eşittir. Ancak çapı bu kadar büyük değildir ve 1 milyon kilometreden azdır.

Kara deliklerin gözlemlenememesinin bir nedeni vardır. Burada en bilindik sebep olarak ışığın bile kara delikten kaçamaması ön plana çıkmaktadır. Bir cismin görülebilmesi için öncelikle o cisme ışık gitmesi gerekir. Işık kara delikten kaçamadığı için gözlemlenemiyor ve bizde kesin olarak varlığını bilemiyoruz. Ancak şu bir gerçek ki kara delikler ölçme araçları ile varlığını bizlere gösteriyor. Günümüzde bilim kurgu filmlerine sıklıkla konu olan kara delikler sürekli olarak madde yutmaktadırlar. Çekim kuvvetleri sonsuzdur. Madde yutmaları onların güçlenmelerine, çekim kuvvetlerinin artmasına neden olmaktadır. Kara delikler yıldızların ölümünün hemen ardından ortaya çıkarlar. Öncelikle ölen bir süper nova yıldız nötron yıldızına, sonra da kara deliğe dönüşür. Yıldızın kütlesi güneşin kütlesinden 3 kat daha fazla ise bu yıldız bir kara deliğe dönüşür.

Peki Great Attractor nedir? Büyük Çekici olarak adlandırılanın ne olduğuna dair bir fikriniz var mı? Eğer bu soruya hayır diye cevap veriyorsanız yazımızın devamını okumak sizlere son derece eğlendirici ve öğretici bilgiler verecektir.

Güneş sistemimiz içerisinde birçok gezegen mevcuttur. Bu gezegenler güneş ile birlikte bir kara deliğe doğru çekilmektedir. Öyle ki son zamanlarda bilim insanları tarafından keşfedilen bu olayın hızı saniyede 700 metredir. Bu hız ile birlikte güneş sistemi 300 milyon ışık yılı uzağımızda olan bir bölgeye doğru çekilmektedir. Bunun gibi uzay kavramı üzerinde binlerce kara delik ve çekilen gezegen mevcuttur. Bu çekime ise bilim adamları Great Attractor yani; Büyük Çekici adını verdiler.

Yorumlar

Popüler Yayınlar