ROMA RAKAMLARI NASIL YAZILIR? DETAYLI KONU ANLATIMI

Matematik alanında geçmişten günümüze birçok değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklikler öncelikle rakamlardan başlamıştır. Bu rakamlardan biri olan Roma rakamları oldukça ilginç bir yapıya sahiptir. Özellikle ilk okuldan başlayarak bizlere öğretilen Roma rakamları nasıl yazılır? Bu konu hakkında detaylı konu anlatımı yaparak sizlerin pekiştirmenizi sağlayacağız. Romen rakamları nasıl yazılır?

Romalılar çok eski zamanlarda yaşamışlar ve bilim adına köklü değişimlere imza atmışlardır. Geçmişten günümüze bıraktıkları eserler çok ciddi seviyelere ulaşmış ve tarihe yön vermişlerdir. Aynı zamanda astronomi ve matematik alanıyla da ilgilenip bu bilimlerin gelişmesine öncülük etmişlerdir. Çok önemli ve köklü bir kültürlerinin bulunması günümüzde gelişen bilimin kaynakları olarak gösterilmektedir. Romalıların yaptığı bu değişiklikler dünya tarihine bir damga olarak geçmiştir. Bu tür değişikliklerden bir tanesi de rakamlar üzerinde olmuştur.
ROMA RAKAMLARI NASIL YAZILIR? DETAYLI KONU ANLATIMI
Romalılar matematik ve geometri alanında çok üst düzey bir noktaya erişmişlerdir. Bu noktada yaptıkları ve yapacakları araştırmalar için belirtme amacı taşıyan semboller kullanmışlardır. Daha sonra ilerleyen bilgi seviyeleri sayesinde bu sembolleri yeterli bulmamışlar ve çok daha iyi değişikliklere imza atmışlar. İcat ettikleri birçok sistem ve sayı düzeneği çok ciddi anlama ve öneme sahip olmuştur. Günümüze kadar ulaşan bu sistemler şimdilerde karşımıza Roma rakamları olarak çıkmaktadır. Peki nedir Roma rakamları? Romalılar neden bulmuşlar Romen rakamlarını? Amaçları neymiş?

Romalılar bilim adına çok köklü değişikliklere imza atmak için öncelikle matematik alanında uzmanlaşmaları gerektiğini biliyorlardı. Bu nedenle matematik ile ilgilendiler ve daha sonralarda bu bilimin bir sembollere ihtiyacı olduğunu gördüler. Bu nedenle her bir birimi ifade etmek için sayılara semboller verdiler. Peki hangi sembollerdir bunlar?

Bizim sayı sistemimizde kullanılan 1 için: I
Bizim sayı sistemimizde kullanılan 5 için: V
Bizim sayı sistemimizde kullanılan 10 için: X
Bizim sayı sistemimizde kullanılan 50 için: L
Bizim sayı sistemimizde kullanılan 100 için: C
Bizim sayı sistemimizde kullanılan 500 için: D
Bizim sayı sistemimizde kullanılan 1000 için: M

Sembollerini kullanmışlardır. Peki arada kalan sayılar için hangi sembolleri kullanmışlardır dersiniz? Eğer mantığını öğrenmek ve sonsuza kadar sayı değerleri yazabilmek istiyorsanız yazımızın devamını okuyunuz. Bu konunun mantığını öğrenmek sizlere, derslerinizde çok yardımcı olacaktır.
Romalılar oldukça zeki insanlar oldukları için sayı sistemlerine özel olarak semboller almamışlardır. Bu sayede kalabalık olması ve zor anlaşılması önlenmiştir. Romalılar bunu amaçlarken aralarda kalan sayılar için yukarıda göstermiş olduğumuz sembolleri kullanmışlardır. Peki nasıl mı? Hemen anlatalım.

Roma rakamlarında ifade edilen ve 1, 5, 10, 50, 100, 500, 1000 gibi sayıların arasında kalan sayılar şu semboller ile gösterilmiştir:

Kullandığımız 2: II
Kullandığımız 3: ııı
Kullandığımız 4: IV
Kullandığımız 6: VI
Kullandığımız 7: VII
Kullandığımız 8: VIII
Kullandığımız 9: VIIII yerine: IX kullanmışlardır. Bu sembollerin mantığı bu şekilde ilerlemektedir. Özel olarak bulunan semboller tam olarak 7 tanedir. Bu sembolü ezberlemeli, yan yana 4 çizgi gelemeyeceğini bilmeli ve mantığını anlamalısınız. Eğer tüm bunları bilir ve anlarsanız çok daha iyi işler çıkarabilirsiniz. Özellikle ilk okul matematik derslerinizde sizlere çok ama çok yardımcı olur. Roma rakamları nasıl yazılır? sorunuza cevap vermeye çalıştık.

Not: Roma rakamları aynı zamanda Romen rakamları olarak da kullanılmaktadır. Eğer bir kaynakta Roma rakamları yerine Romen rakamları diye bir tabir ile karşılaşırsanız bunun Roma rakamları olduğunu bilmelisiniz. Romen rakamları nedir ve nasıl yazılır? sorunuzun cevabını yukarıdan aldığınızı ve bizlerin sizlere yardımcı olduğumuzu varsayıyorum. Derslerinizde başarılar dileriz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar