Gastrit Nedir, Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir

Mide rahatsızlıkları arasında adını sık sık duyduğumuz gastrit, midede ağrı, kusma, iştahsızlık ve ekşime gibi sorunların ortaya çıktığı, tedavisi mümkün fakat kronik bir rahatsızlık olduğu için tekrarlaması mümkün hastalık türüdür. Gastrit mide'de oluşn iltihap veya enfeksiyon sonucu ortaya saymış olduğumuz sorunları çıkarmaktadır.

Gastrit Nedir, Belirtileri Nelerdir
Özellikle asitli içecek, alkol ve sigara kullananların sık karşılaştığı gastrit her hangi bir hastalığın habercisi değilse kullanılan madde veya içeceklerin bırakılması rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olacaktır.

Gastrit belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz; Gastrit hastalığı kimi zaman belirti göstermez bu belirti göstermeden ortaya çıkacağı anlamına gelmez. Sık görülen belirtileri ise mide yanması, mide ağrıları, mide bulantısı, kusma ve ishal gastrit belirtisi olabilir.

Belirtiler bir birine eşlik ederek ortaya çıkabilir ilk aşamada yanma ve ağrı görülebilir. Mide bulantısını takip eden kusma ve aralıklarla ishal ortaya çıkabilir. Belirtiler arttıkca kişide iştahsızlık, şişlik ve geğirmeler ortya çıkabilir. Hastalığın ilerlemesi durumunda hastanın dışkısı katrana benzeyen koyu renkte olabilir. Kronik gastrit'in ilerlemesi durumunda belirtilerin şiddeti artar.

Gastrit tedavisi için mutlaka doktor kontrolu şarttır. Teşhis için doktorunuz sizden tam kan sayımı testi, dışkı testi isteyebilir. Ayrıca endoskop kullanrak üst sindirim bölgesini muayene edebilir tabi ilerlemiş durumlarda biyopsi yapabilirde.

Tedavi gastrit'in durumuna göre doktorun tarafından yapılarak bazı testler sonucu hastalığın kaynaklandığı nedenlerin ortaya çıkması tedavi sürecini kolaylaştıracak ilaç tedavisi ve vereceği öneriler kişinin gastrit hastalığından kurtulmasını sağlayacaktır.

Bazı nedenler akut gastrite sebep olmaktadır bunlar; ilaç kullanımı, tuzlu veya aşırı yağlı yiyecekler ve hazır gıdalar yenmemesi gereken yiyeceklerin başında gelmektedir. Çünkü bu yiyecekler mide asidine neden olduğu için midenin aşırı asid üretmesi gastrit hastalığını ortya çıkarmaktadır.

Çoğu insan korktuğu için doktora gitmekten çekinir. Başta dediğim gibi tedavisi olan bir rahatsızlıktır en ufak belirti sonrası mutlaka doktora başvurmalı korkulacak birşey olmadığını belirteyim.

Yorumlar

  1. ya bende de var galiba 7/24 dişlerimi fırçalıoyorum ve midemde ki asitin beni rahatsız etmesini ömnleyemiyorum

    YanıtlaSil
  2. Gastrit hakkında bilgim yoktu sayenizde gastrit belirtileri hakkında bilgiye sahip oldum yazı icin çok saolun.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar