DAMAR HASTALIKLARI VE BELIRTILERI NELERDİR?

Vücudumuzdaki atardamarlarda tıkanma, daralma ya da balonlaşmaya sebep olan hastalıklar damar hastalıkları olarak ifade edilmektedir. Damar hastalıkları görüldüğü damara ya da damarlara göre 3 bölümde incelenmektedir.
DAMAR HASTALIKLARI VE BELIRTILERI NELERDİR?
Bunlar,

1)    Beyin damar hastalığı (Serebrovasküler hastalık): Beyni ve beyinciği besleyen atardamarlar ve şahdamarında görülen rahatsızlık sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu damarların tıkanması veya daralması neticesinde kişide geçici ya da kalıcı beyin felci yaşanmaktadır.

2)    Koroner damar hastalığı: Koroner atardamarlar kalbi besleyen damarlarımızdır. Bu yüzden kalbi besleyen bu damarlardaki tıkanma veya daralma sonucunda kişide kalp ağrıları hatta kalp krizi -görülebilmektedir.

3)    Periferik damar hastalığı: Beyin ve kalp dışındaki böbrek, karaciğer, bacak, kol ve diğer organlarımızı besleyen atardamarlarımızın hastalığa yakalanması sonucu yaşanmaktadır. Bu tür rahatsızlık daha çok bacak ve kollarda görüldüğünden genellikle bu bölgedeki damar tıkanıklığı "Periferik damar hastalığı" olarak ifade edilmektedir. Burada yaşanan tıkanıklık veya daralma bacaklarda ağrı, yürümekte zorlanma hatta bacaklarda yaralara ve kangrene bile neden olabilmektedir.

Damar hastalıkları kimlerde görülür?

Damar hastalıkları genel olarak elli yaşın üzerindeki kişilerde görülmektedir. Ve hastalığın görülme olasılığı yaş ilerledikçe artış göstermektedir. Bunun dışında ailesinde damar tıkanıklığı yaşanan kişilerde, şeker hastalarında, aşırı alkol ve sigara tüketen kişilerde, yüksek tansiyon hastalarında ve aşırı kilolu kişilerde hastalığın görülme riski çok fazladır.

Hastalığın belirtileri

•    Göğüs ağrısı (Angina): En fazla yaşanan belirtiler arasında göğüs ağrısı gelmektedir. Damarlarda yaşanma tıkanma kalbin daha fazla çalışmasına neden olduğundan kalbi zorlanmasına ve kalpte ağrı yaşanmasına neden olmaktadır.

•    Nefes darlığı,

•    Kalp çarpıntısı,

•    Ereksiyon Sorunları: Damar tıkanıklığı yaşayan birçok erkek de ereksiyon sorunu görülmektedir.

•    Aşırı Terleme (Gece Terlemesi): Özellikle serin bir odada yaşanan bu tip terlemeler damar tıkanıklığı yaşayan kişilerde kalbin daha fazla çalışmasından dolayı yaşanmaktadır.

•    Halsizlik veya Baş dönmesi,

•    Erkek tipi kellik,

•    Kulak Memesi Çizgisi: Kulağınızdaki kırışıklık özelliklede kulak memesinin alt kenarına doğru inen bir çizgi şeklinde olan kırışıklık damar tıkanıklığının sebebi olabilmektedir.

•    Hazımsızlık, Bulantı ve Kusma,

•    Bacak ve Baldır Ağrısı,

Yorumlar

Popüler Yayınlar