Çörek Otunun Saymakla Bitmeyen Faydaları Nelerdir?

Mutfağımızın olmazsa olmazı olan çörek otu kanserden romatizmaya bilinen birçok hastalığın tedavisinde önemli rol oynamaktadır.
Çörek Otunun Saymakla Bitmeyen Faydaları Nelerdir?
Yemeklere verdiği lezzet bir yana sağlığımıza olan iyi etkileri ile mutfaklarımızdan eksik etmek istemediğimiz çörek otunun faydalarını saymakla bitiremeyiz.

Otsu ve ince yapraklı tarla bitkisi olup bitkinin dallarında kapsül ayrı olarak yetişir çörek otları. Ülkemizin verimli topraklara sahip olması nedeniyle hemen tüm bölgelerde yetişebilir.

Çörek Otunun Bilinen Faydaları

Nigella sativa L. bitkisinininden elde edilsede halk arasında çörek otu ismiyle bilinir. Kanseri önler, vücuttaki iltihabı temizler, cildi güzelleştirip gençleştirir, kan şekerini düşürür ve kilo vermeye yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir, alerjik reaksiyonları giderir, solunum sistemini güçlü kılar, saç dökülmesine iyi gelir ve bunun gibi sağlığa birçok iyi yönde etkisi olup bunlar bilinenlerin yalnızca bir kısmıdır. Vitamin ve mineral yönünden çok zengin olan çörek otunun içeriğinde;

•    Demir

•    Fosfor

•    Kalsiyum

•    A vitamini

•    B vitamini

•    C vitamini bulunur ve astım, romatizma, bronşit, ve kan şekerini düşürücü özellikleri bulunmaktadır. Kanser tedavisinin de olumlu sonuçlar vermesine etken olduğu bilinen özellikleri arasındadır. Özellikle pankreas kanseri, beyin kanseri, kolon kanseri ve meme kanseri tedavisinde sıkça kullanılır.

Çörek otunun astıma karşı yüksek koruyucu özelliğe sahip olması pek çok kişi tarafından bilinir. İltihap önleme özelliğinde olan çörek otu aynı zamanda solunum yollarını genişletme özelliğine de sahiptir. Solunum yollarının iltihap bağlaması sebebi ile oluşan astımın tedavisinde başarılı sonuçlar elde edilmesinde etkili olmuştur.

Migren belirtilerinin baş göstermesiyle beraber kullanılmaya başlayan çörek otu yağıda migren ataklarını önemli ölçüde azaltıp hafif geçmesine yardımcı olur. Ülkemizde oldukça kurbanı bulunan şeker hastalığı olarak bilinen diyabet hastaları da doktorlarına danışarak çörek otu tüketimine başvurabilirler.

Çörek otunun belirli işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen çörek otu yağını diş ağrısı tedavisinde de kullanılabilir. Ağrıyan bölgeye uygulanacak bir miktar çörek otu yağı ağrının dinmesini sağlayacaktır. Ayrıca bir kaç damla çörek otu yağı karıştırmış bir miktar su ile gargara yapmakta ağrınızı dindirecektir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar