KELEBEKLERİN ÖZELLİKLERİ VE TÜRLERİ NELERDİR?

Kelebekler doğal yaşamı süsleyen en güzel görseli bizlere yaşatan canlılardır. Narin ve hassas olmaları göz alıcı rengarenk renklerde 150.000 kadar türü bulunan kelebeklerin özellikleri bizlere diğer canlılara göre ilginç gelebilir. Örneğin tırtıl olarak hayatını bir müddet sürdürdükten sonra karşımıza kelebek olarak çıkarlar.
KELEBEKLERİN ÖZELLİKLERİ VE TÜRLERİ NELERDİR?

Kelebeklerin özellikleri ve türleri

Evet 150.000 kadar çeşidi bilinmekte kanatları göz alıcı pullarla kaplıdır bu pullar çeşitli renklerde ve kelebek türlerine göre yapıları değişkenlik gösterir. Beslenme sistemleri ise arılara çok yakındır. Fil hortumuna benzetilen uzun hortumları sayesinde çiçeklerde bulunan polenlerle beslenerek hayatlarını tamamlarlar.

Yumurtlayarak çoğalan kelebekler her canlı gibi çiftleşme sürecinden sonra yumurtalarını dişi kelebekeler yaprak, ağaç kabuğu gibi yerlere bırakır. Bazı türler ise yumurtalarını kendi tüylerine sarar nedeni ise tehlikelerden korumaktır. Çok sert kabukla örtülen yumurtalar soğuktan korunur. Bahar aylarında yumurtalardan çıkan kelbek lavraları tırtıl şeklinde hayata ilk adımı atarlar. Tırtıl şeklinde 4-5 defa deri değiştirir sonrasında yeterince erişkinliğe kavuşur.

Normal büyüklüğe erişen tırtıllar koza ile kendilerini kaplayarak bir müddet beklerler. Bir süre sonra kozadan kelebek olarak ortaya çıkarlar. Bir kaç saat sonra şekillenirler damarlarındaki kan akımı gerçekleşerek uçmaya hale gelirler. Yaşam süreleri çok kısa olsa da bazı türler bir kaç mevsim haytını sürdürmektedir. Kelebeklerin türlerine göre 1 gün, 2 ay ve bir kaç mevsim kadar yaşamaktalar. Sıcak iklimleri seven kelebekler soğukta yaşayamazlar havaların soğuması sonucu göç ederler fakat bu göç ilk ve son göçleri olur.

Kelebek çeşitleri çok farklı olduğu için genel anlamda özelliklerini sizlere aktarmaya çalışmaktayım. Gece ve gündüz kelebekleri sınıflandırılması yapılabilir. Çünkü kelebek türleri arasında gece yaşayanları vardır. Gece yaşayan kelebeklerin yapıları gündüz yaşayanlara göre daha büyük ve hızlı hareket ederler. Renkleri ise mat ve sadedir. Gündüz kelebeklerine göre göz alıcı renklere sahip değillerdir.

Ayrıca bir uyarıda bulunmak isterim göz alıcı ve muhteşem renkleri bulunan kelebeklerin bir çok türünün biz insanların koleksiyon sevdası yüzünden nesli tükenebilir. Koleksiyon sevdanız var ise bırakın doğayı süsleyen bu güzel canlıların doğal yaşamın koleksiyonunun içinde yaşamlarını sürdürmelerine ve sonlandırmalarına izin veriniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar