Guy De Maupassant Kimdir Hayatı Ve Eserleri Kısaca Özeti

1850 yılında Fransa' da doğmuş olan Maupassant, Fransız öykü ve roman yazarıdır. Annesinin arkadaşı olan Gustave Flaubert' in Maupassant' ın edebiyat  yeteneğinin gelişmesinde etkili olmuştur. Asker olarak savaşa katılan yazar, savaştan döndükten sonra memur olarak göreve başlamış. Hayatındaki psikolojisini bozan alışkanlıklar ile tanışmasının bu dönem ile başladığı sanılmaktadır.
Guy De Maupassant Kimdir Hayatı Ve Eserleri Kısaca Özeti
Yaşamının son on yılına kadar yazar olarak çok verimli eserler yazan Maupassant, ömrünün son on yılında hastalanarak canına kıyma girişimlerinde bulunacak kadar ruh sağlığı bozulduğu için, akıl sağlığı kaybetmiş olarak kaldırıldığı hastane 43 yaşında öldü.

Guy De Maupassant ve Edebi Tarzı

Şiire olan ilgisi zamanlarında liseyi bitirdikten sonra Alman ve Fransa Savaşı' na katılan yazar, savaş dönüşünde memur olarak görev yapmaya başladı.

Memuriyet hayatına başlaması ile birlikte sinirlerini bozmaya başlayan kötü alışkanlıklara başlayan yazara annesinin arkadaşı otuz yaş büyük olmasına rağmen yeteneğinden dolayı Flaubert destek olarak, örnek çalışmalar üzerinde ona üslup öğreterek, aydınlatan çalışmalar üzerinden gerçekçiliğin savunucusu haline getirdi. Böylece Naturalist olan yazar, sade ve açık bir anlatım ile eserlerini yazmıştır.

Naturalistler tarafından çıkarılan ortak Soirées de Médan (Médan Akşamları) adlı antoloji de yazdığı Kartopu (Boulle de Suif) adlı öykü ile ün kazanmaya başladı. Kısa sürede öykü türünde dünya edebiyatının aranan yazarlarından olan Maupassant, memurluğu bırakarak tüm enerjisini yazarlığa kullanmaya başladı. Katıldığı Natüralizm akımının yanında yazdığı gerçekçi psikolojik çözümlemelerle de güzel eserler vermiştir.

Guy De Maupassant ve Eserleri

Guy De Maupassant gerçekçi bir yazar olduğu için konuları gerçekçi olarak irdeler, yaşamın acı taraflarını ve insanların eksiklerini, hatalarını karamsar bakış açısıyla irdeleyerek eserlerini kaleme alırdı. 260' tan fazla öykü yazan yazar, öykülerini belli bir olaya dayandırır; beklenilmeyen bir sonla bitirir.

Guy De Maupassant'ın Yazdığı Öykü Kitapları:

•    Tellier Evi
•    Matmazel Fifi
•    Bécasse Öyküleri Rondoli Kız Kardeşler
•    Bay Parent, Küçük Kız Roqou
•    Bayan Husson’un Gül Fidanı ve Yararsız Güzellik Yazarlığını her geçen gün geliştiren yazar yoğun çalışmalarına rağmen altı tane de roman yazmayı başardı. Bir Hayat, Güzel Dost, Mont-Oriol, Pierre et Jean, Ölüm Kadar Acı, Kalbimiz  adları yazılmış romanlar günümüzde dahi keyif ve merakla okunmaktadır.

Tekne ile gezmeyi seven  Maupassant, tekneyle yaptığı gezilerden de gözlemlerini ve izlenimlerini yazdığı güzel ve paylaşımcı, değerli eserler yazdı. GüneşteSu Üstünde, Başıboş Yaşam.
Akıl sağlığı ve dengesi her geçen gün bozulmasına rağmen en büyük hali olan
''oyun yazma'' hayalini gerçekleştiren Maupassant, Musotte ve Ev Dirliği adlı iki oyun yazdı.

Yorumlar

Popüler Yayınlar