Periskop Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

Periskop denilen alet, toplumda pek fazla bilinmese de herkesin bir fikir sahibi olabildiği alettir. Deniz altı dürbünü diyebileceğimiz bu alet, denizin altından yukarıdaki cisimleri ve nesneleri görebilmeye yarar. Çalışma prensipleri ile biraz ilgilenirsek aslında çok kolay ve anlaşılır bir sistem ile karşılaşıyoruz.
Periskop Nedir? Ne İşe Yarar?
Prizmalar yardımıyla ve optik düzenekleriyle uygun görüş açısını bize sağlamaktadırlar. Kullanım alanları çok geniş olsa da çoğunlukla deniz altılarında kullanılması mantıklı görülür.

Günümüz şartlarında teknolojinin gelişmesiyle ülkeler denizaltılarına oldukça önem veriyorlar. Bu durum da yanında periskopları getiriyor. Periskopların hepsi filmlerde gördüğünüz gibi uzun bir boruya sahiptirler. Bu boru denizin yüzeyine çıkar ve etrafa bakılır. Deniz yüzeyinden gelen ışık ışınları kirişe 90 derece olarak çarptıktan sonra borunun alt kısmına ilerler.

Bir daha 90 derecelik bir kırılma yaşanır ve ışınlar göze ulaşır. Bu bize yukarıdaki görüntüyü gösterir. Periskopun en önemli parçası olan boru istenilen uzunlukta olabilir. Denizin ne kadar altında olursanız olun bu boru sayesinde denizin yüzeyi görülebilmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken yer ise boru uzadıkça araya eklenmesi gereken merceklerdir.

Bu merceklerin eklenme sebebi ise kırılan ışının borunun tabanına ulaşmasının kolaylığı içindir. Periskopların hepsinde görüş açınız ile borunun çapı doğru orantıya sahiptir. Yani ne kadar büyük bir çapta boruya sahip olursanız o kadar geniş bir görüntü elde edersiniz. Deniz altından geniş manzaralar görmek istiyorsanız ara mercekleri kullanmak zorundasınızdır.

Eğer bazı durumlarda boru buharlanırsa ve görüntü kaybolursa yapılması gereken borunun içindeki havayı boşaltmak olacaktır.

Çünkü buharlanmanın ana nedeni nemdir. Nemi iyileştiren tek gaz azot gazıdır. Borunun içindeki havayı boşalttıktan sonra içerisine azot gazı bırakılmalıdır. Azot gazının buradaki etkisi kuru hava etkisi göstermesidir. Kuru hava sonucunda merceklerdeki buhar kalkacaktır.

Bu uzun boruların tarihi 1. Dünya Savaşı’ndan gelmektedir. Tanklarda da kullanılabilen bu aletler denizaltılarında da kullanılmış ve çok fazla yararı görülmüştür. Bu aletlerin dikkat çekişi ise 2. Dünya Savaşı’na dayanmaktadır. Denizaltılar savaşan ülkeler için oldukça önemli olduğu için periskoplarda o oranda önemli olmuştur.

Yorumlar

  1. Periscop'a nedendir bilmem küçüklüğümden beri ilgi duyarım. Hem de hiçbir alakam olmamasına rağmen. Heralde analog yöntemlerle yapılabilecek bir araç olmasından kaynaklanıyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar