LEZZETLİ TAHİN YAPIMI TARİFİ

Severek tüketilen sofraların vazgeçilmezi olan tahin susam ezilerek yapılır. İlk önce tuz havuzlarına yatırılarak kabuklarının dibe çökmesi sağlanır. Susamın taneleri suyun yüzüne çıkarak tuzlu suyun içinde 10 saat kadar bekletilen susamlar daha sonra da kurutularak ezilerek tahin haline getirilmektedir. Türk mutfağının vazgeçilmezi olan tahin hazır alındığı gibi evde de organik olarak yapılmaktadır.
LEZZETLİ TAHİN YAPIMI TARİFİ
Malzeme 

•    Yeterli ölçülerde susam.
•    Zeytinyağı.
•    Tuz karışımından yapılır.

Susam tohumları   kavrularak blender den geçirilerek zeytinyağı ile macun kıvamına getirilerek tuz atılarak lezzetli tahin tamamlanmış olmaktadır.

Tahinin Faydaları Nedir?

En önemlisi besleyici olması tok tutması özellikle kış mevsiminde pekmez ile tüketilmesi vücudu dinç tutarak üşümeyi engeller. Vücuda enerji verir, kalsiyum açısından oldukça zengin olan tahin metabolizmayı hızlandırır. Uzmanların da tavsiye ettiği tahin içerisinde yüksek oranda bulunan yağ sayesinde tüketici için yüksek enerji sağlamaktadır. Sağlıklı bir besin olan tahinin sağlığa faydalarından bazıları;

•    Kalp sağlığını korumaktadır.

•    Soğuk algınlığı ve gribi önler.

•    Kansere karşı vücudun direncini artırır.

•    Çocukların kemik gelişimi için önerilir.

•    Zihni açıcı özelliği vardır.

Zihinsel yorgunluğun giderilmesinde oldukça faydalı olan tahin ister sade ister pekmez karışımı ile veya hamur işlerinde tatlılarda kullanılarak tüketilir.

Tahin Tüketmenin Bilinmeyen Nedenleri

Susam tohumlarından elde edilen tahin vitamin mineral açısından zengin bir gıdadır. Bu kadar faydalı olan besini ihmal etmeden sık olarak tüketilmelidir. Kalsiyum kaynağı olan tahin kemik sağlığı için çok önemli magnezyum içermektedir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmek için özellikle kış aylarında tüketilmesi tavsiye edilir.

Tahin kansızlığa karşı koruyucu kalkandır, karaciğerin dostu ve tansiyon düşürücü özelliği bulunmaktadır.Faydaları saymakla bitmeyen tahin sindirim sistemini çalıştırır strese karşı etkili olmakta ve uykusuzluk sorununa tahin tüketimi en en faydalı gıdalar arasındadır. Uzun süre bozulmadan saklanabilen tahin nefes darlığına bronşit ve safra taşının düşürülmesinde de önemli bir yeri olduğu unutulmamalıdır. Anne sütünü arttıran tahin özellikle çocukların beyin ve zeka gelişiminde etkisi tahmin edilemez. Yaşlıların Alzheimer  önlenmesinde de önemli etkisi vardır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar