SU ÇİÇEĞİ HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Su çiçeği çocukluk döneminde görülen genel bir hastaklıktır. Varicella zoster  virüsünün sebep olduğu bulaşıcı bir hastalık türüdür. Belirtileri gözle açıkca görülebilir şekildedir.Vücudun tamamını saran kırmızı noktalar ve içi dolu kabarcıklar şeklinde  vücutta belirgin bir şekilde gözlenebilir.

Biraz önce de belirttiğim gibi çocuk yaştaki her insanda görülmekle birlikte çocuk yaşta hastalığı geçirmemiş yetişkinlerde de görülmesi mümkündür. Ama kişi bu hastalığı bir kez geçirdikten sonra bağışıklık kazanır ve tekrar bu hastalığı geçirme olasılığı neredeyse imkansız hale gelir.Aynı şekilde yeni doğan ve  üç aylık bebklerde de hastalık görülme olasılığı çok azdır. Uzmanlar bunun nedeninin annenin kazanmış olduğu bağışıklığın bebeğe geçmesi sonucu oluştuğunu düşünmektedirler. Hastalık en çok iki ile dokuz yaş arasında gözlenmektedir.
SU ÇİÇEĞİ HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?
Herpes grubundaki varicella zoster virüsü yüzünden bu hastalığa yakalanırız. Çok tehlikeli bir hastalık değildir.Ve tedavisi oldukça kolaydır.Ağız yoluyla bulaşan ve çok çabuk yayılan hastalığa en çok bahar ve kış dönemlerinde görülür.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın en büyük belirtisi vücutta oluşan kırmızı pulcuklardır. Bu pulcuklar iki üç gün gibi kısa bir sürede kabarcıklara dönüşür.Bu kabarcıklar büyük bir kaşıntı isteği oluşturur.Fakat kabarcıkları kaşımak leke bırakacağı , hatta derin çukurlara bile sebep olacağı için doğru değildir.

Su çiçeği belirtileri ilk olarak gögüs ve sırt bölgesinde görülür.Lekeler acı vermezler ve çok büyük değillerdir. Hastalığın daha ağır geçtiği kişilerde bu pulcuklar kollara ve bacaklara sıçrayabilir. Yüksek ateş su çiçeğinin diğer bir belirtisidir. 39 ° hastalıkta görülen en yüksek ateş olmakla birlikte bazı kişilerde 40 ° ateş görülebilmektedir.Hastalık çok uzun soluklu değildir.5 ile 15 gün içinde lekeler kaybolarak virüs vücüdu terk etmiş olur.

Hastalık Nasıl Tedavi Edilir?

Virüs kökenli birçok hastalıkda olduğu gibi su çiçeğinde de ilaç tedavisi ile hastalığın tedavisi mümkün değildir. Fakat hastalığın sebep olduğu kaşıntıyı azaltmak ya da en azından hafifletmek  amacıyla krem veya losyon kullanılabilir. Hastalığı evde tedavi etmek mümkündür. Bunun için hastanın yatağı temiz tutulmalı yastık kılıfları ve çarşafı sık sık  değiştirilmeli ve yıkanmalıdır. Ayrıca hastanın giysileri ve özellikle iç çamaşırları hergün değiştirilmelidir.Hastayı rahatlatmak için ılık duş aldırılabilir. Kaşınma esnasında zarar vermemek adına tırnaklar törpülenmeli, hatta bebeklerin ellerine eldiven takılmalıdır.

Bunun dışında hasta olan kişinin dışarıya çıkarılmaması hastalığın başkasına bulaşmaması açısından dikkat edilmesi gereken başka bir konudur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar