ORİGAMİ NEDİR? NASIL YAPILIR? VE TÜRLERİ NELERDİR?

Origami kelimesi günlük hayatta anlamı bilinerek ya da bilinmeyerek oldukça fazla kullanılmaktadır. Genel anlamda origami kelimesi aslında bir kâğıt katlama sanatını ifade etmektedir. Japonca kelime kökenlerinden türetilen origami kelimesi, ori ve kami kelimelerinin birleştirilmesinden meydana gelmiştir. İnsanların el beceri yeteneklerinin gelişmesini sağlayan bir kâğıt katlama sanatı olarak bilinen origami sayesinde kâğıt katlayarak oldukça farklı ve özgün şekiller ortaya çıkarılabilmektedir.
ORİGAMİ NEDİR? NASIL YAPILIR? VE TÜRLERİ NELERDİR?
Japonca köklerden oluşan origami kelimesinin kökleri Türkçede Ori; katlama, gami; kâğıt anlamına karşılık gelmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda origami; makas, yapıştırıcı ve yardımcı araç kullanmadan sadece kâğıt ile özgün şekiller yapabilme sanatı olmaktadır.

Origami Türleri Nelerdir?

Origami sanatı kendi içerisinde gerek yapılışlarına gerekse kullanılan yöntem ve tekniklere göre gruplara ve türlere ayrılmaktadır. Origami türleri;

•    Klasik Origami: Origami türlerinden birisi olan klasik origami de tek parça kağıt kullanılmaktadır. Klasik origami türü kısacası tek bir kâğıdın katlanması ile at, kuş ve benzeri gibi motiflerin oluşturması ile yapılan origamidir.

•    Modüler Origami: Parçalı origami olarak bilinen modüler origami, benzer olan parçaların bir araya getirilmesi ile yapılmaktadır. Klasik origami ile oranla modüler origamide üç boyutlu geometrik şekiller oluşturulmaktadır. Dolayısıyla da modüler origamide kullanılan parça sayısında herhangi bir sınır yoktur ve istenilen sayıda parça kullanılmaktadır.

•    Islak Katlama Origami: Hayvan modellerinin gerçeğe en yakın bir halde oluşturulması için yapılan origami türü olmaktadır. Kâğıt kuru iken istenile şeklin verilmesi oldukça zordur bu nedenle de bu origami şeklinde kâğıt ıslatılır ve böylece kâğıda istenilen şekil daha kolay bir şekilde verilir. Bu sayede de ıslak katlama origami yöntemi ile yapılan kâğıt katlama şekilleri daha doğal ve gerçekçi bir görünüme sahip olmaktadır.

 Origami Nasıl Yapılmaktadır?

Orta düzeyde de olsa bir el becerisi olan kişilerin kolaylıkla yapabileceği ve geliştirebileceği bir hobi alanı olan origami sanatına giriş ve temel bilgiler vermek adına birçok kitap bulunmaktadır.

Kitaplarda verilen temel konular ise temel diyagramlardan oluşmaktadır. Ters katlama, dağ katlaması ve vadi katlaması origami için giriş yapılabilecek temel şekiller olmaktadır. Bu şekillere ek olarak origami ile kuş katlaması ve hatta kanatlarını çırpan kuş dahi yapılabilmektedir. Biraz da olsa el becerisi olan kişiler kolaylıkla origami sanatı ile uğraşabilecekleri gibi hızlı bir şekilde de bu gelişimlerini hızlandırabilmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar