Güneş Sistemi, Gezegenler ve Özellikleri Nelerdir

Dünyamız güneş sistemine bağlı diğer gezegenlerdir fakat dünyamız dışında başka gezegenlerde yaşam bulunmamaktadır. Güneş sistemi hakkında bir çok teori bulunmakta biz sizlere sadece en çok bilinen Kant-Lapslace teorsini anlatacağız.
Gezegenler ve Özellikleri Nelerdir
Evet arakdaşlar Kant-Lapslace göre güneş sistemi oluşmadan önce nebula yani kızgın gaz kütlesi evet kızgın gaz kütlesi soğudukca küçüldü ve ekseni etrafında dönme hızı arttı ve merkez kaç kuvvetinin etkisiyle kopan parçalar uzaya yayılarak güneş sistemi etrafındaki gezegenlerin oluşmasına neden oldu bu yanlızca bir teori gerçeği aslında kimse bilmemektedir sadece bilim adamlarının ortaya attığı görüşlerdir.

Gezegenler ve Özellikleri

Güneşin etrafında dolanan gök cisimlerine gezegen ismi verilir. Gökbilim Birliğinin (IAU) resmi olarak kabul ettiği gezegenler, Güneş’e yakınlık sırasına göre şöyledir:

•    Merkür
•    Venüs
•    Dünya
•    Mars
•    Jüpiter
•    Satürn
•    Uranüs
•    Neptün

Yukarıda da görüldüğü gibi Güneş’e en yakın gezegen Merkür iken en uzak gezegen de Neptün olarak belirlenmiştir.

Merkür: Sıcaklığı en fazla olan gezegendir. Güneş’e yakın olmasından dolayı gündüzleri 500® ve geceleri de -175®’ye kadar ulaşıyor. Ayrıca, Merkür’ün atmosferi yoktur ve yüzeyi kayalıktır. Kendi etrafındaki dönüşünü 58 gün içerisinde, Güneş çevresindeki dönüşünü de 88 gün içerisinde tamamlar. 

Venüs: Sıcaklık seviyesi 400® kadar çıkabilir. Kalın ve yoğun yapıda atmosfere sahiptir. Kendi çevresinde 243 gün ve Güneş çevresinde 224 gün içerisinde döner.

Dünya: Üzerinde yaşadığımız ve canlıların yaşamasına olanak sağlayan tek gezegendir. Güneş çevresinde 365,25 gün olarak, kendi çevresinde de 23 saat 56 dakika 4 saniyede tamamlar.

Mars: Atmosferinin büyük çoğunluğu karbondioksitten oluşur. Sıcaklık seviyesi -80® -160® olduğu için oldukça soğuk bir gezegendir. Yüzeyi kızıl renkteki kayalıklarla kaplıdır. Kendi çevresindeki dönüşünü 24 saat, 37 dakika da tamamlar. Güneş çevresinde ise 687 günde tamamlar.

Jüpiter:  Güneş sisteminde bulunan en büyük gezegen olarak bilinir. Kütle olarak Dünya’dan 1300 kat daha fazladır. Tam olarak belirli katı yoktur. Gaz ve buz bulutları ile kaplıdır. Kendi çevresinde 10 saatte ve Güneş çevresinde de 12 yılda dönüşünü tamamlar.

Satürn: Sıcaklığı düşüktür. En bilinen özelliği halkalarının olmasıdır. Yoğunluğu sudan azdır. Kendi çevresinde 10 saat Güneş çevresinde de 29,5 yılda döner.

Uranüs: Metan gazı içerir. Bu nedenle mavi ve yeşil renklerdedir. - 190® olduğu için oldukça soğuktur. Dönüşümünü kendi çevresinde 17 saatte, Güneş çevresinde de 84 yılda tamamlar.

Neptün: sıcaklığı  -200® olduğu için Sıcaklığı çok düşüktür. Kendi çevresinde 16 saat, Güneş çevresinde de 165 yılda dönüşünü sağlar.

Yorumlar

Popüler Yayınlar