CÜZZAM HASTALIĞI NEDİR? NASIL BULAŞIR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Cüzzam hastalığı çok eski yıllardan beri bulunan ve diğer adı lepra olarak bilinen bir hastalıktır. Her zaman insanları korkutan bir hastalık olmuştur.
CÜZZAM HASTALIĞI NEDİR? NASIL BULAŞIR? BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hastalık hakkında bilinen en genel bilgi de bireyi çirkinleştirmesidir. Bu nedenle çirkin anlamına gelen 'lepra' da denilmektedir. İnsanları korutmasının sebebi de sadece çirkinleştirmesi değil hastalığın bulaşıcı olmasıdır.

Cüzzam hastalığı olan kişiler genellikle geçmişte de toplumdan dışlanmışlardır. Günümüzde de bu hastalığa yakalanan kişiler için yaşam alanı belirlenmektedir. Deri başta olmak üzere sinir sistemi ve diğer organlarda da bir takım zararlar vermektedir.

Her hastalıkta olduğu gibi cüzzam hastalığının da türleri vardır. Hastalığın aşamasına göre türlere ayrılmaktadır.

•    Lepramatöz Tip Cüzzam: Cüzzam hastalığının en ileri aşamasındaki yani en tehlikeli boyutlarda olduğu türüdür. Yüz başta olmak üzere vücudun bir çok organında leke ve bir takım semptomlara sebep olmaktadır. Lepramatöz tip cüzzam iç organlara en çok zarar veren türdür.

•    Tüberküloit Tip Cüzzam: Bu tür daha çok sinirler üzerinde olumsuz etki yaratmaktadır. Bu nedenle de felç olunmasına neden olan cüzzam türüdür. Sinirler üzerindeki zararlara özellikle el kaslarından başlamaktadır.

•    Borderline Tip Cüzzam: Lepramatöz ve Tüberküloit cüzzamların her ikisinin de belirtileri görülmeye başlanır. Daha sonra hastalığın ilerlemesine göre vücutta biri daha baskın çıkar.

•    İndetermine Tip Cüzzam: Hastalığın en düşük seviyesidir. Tek bir leke halinde ortaya çıkmaya başlar. Hastalığın seyrine göre iyileşme gösterebilir. Ya da oluşan bu lekeden hastalık genişleyerek ilerlemeye başlar.

Cüzzam Hastalığı Bulaşma Yolları Ve Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın bulaşma hızı oldukça fazladır. Hayvandan veya doğada farklı maddelerden bulaşan bir hastalık değildir. İnsandan insana bulaşan bir hastalıktır.

Bulaşma nedenleri kesin olarak bilinmese dahi belli başlı bulaşma nedenleri hasta olan kişi ile temas, sürekli aynı havayı solumak, aynı eşyaları kullanmaktır. Bu nedenle cüzzam hastalarının sayıları sürekli kayıt altına alınmakta ve belli bir alanda yaşamaları sağlanmaktadır.

Hastalığın Belli Başlı Belirtileri Ve Tedavisi

•    Yüz ve ciltlerde ödem ve şişlikler, döküntüler oluşması,

•    El kaslarında erime ve kıvrılma,

•    Kaslarda kalınlaşma ve ağrı,

•    Kaş ve saçlarda dökülme ve dökülen yerlerde lekelenme,

•    Yüz ve vücutta lezyon oluşması,

Öncelikle hastalığın teşhis edilmesi gerekmektedir. Kalıtsal durumlar hastalığın en önemli nedenlerindendir. Teşhis konulduktan sonra mutlaka doktor kontrolünde tedaviye başlanmalıdır. Hastalığın tedavisinde ilaç ve erken teşhis önemlidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar